FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Presežki

Objavil/a cyco 26.05.2011 pod Art, Video

Naj se najprej malo pohvalim, da sem v službi dobil nov računalnik. Če sem pri prejšnjem še bentil nad počasnostjo (navkljub za pred tremi leti izredno močno zadevo), se je nov računalnik že precej približal tisti željeni hitrosti, ko se čakanje na prikaz frejma zreducira skoraj na nič. Se pa zavedam, da se bo ob prihodu novih tehnologij, predvsem pa v želji po boljšem, lepšem in hitrejšem, meja prestavljala navzgor. Če smo še pred slabim desetletjem animacije in 3D modeliranje puščali velikim studijem z najmočnejšimi računalniki, se vse to vse hitreje seli v delovne kabinete, sobe srednješolcev in celo na prenosnike entuziastov. Igračkanje in eksperimentiranje zadnje čase ni več pogojeno s frustracijami ob čakanju na rezultat.

Ti pogoji so postali idealni za kolaboracijo skupin navdušencev, ki s svojo domišlijo, izkušnjami in znanjem  postavljajo standarde v animaciji in estetiki. Te skupine se ponavadi sformirajo v studie, ki pa jih je čedalje več. Recesija se v našem fohu kaže na čisto druge načine kot v ostalih panogah. Dokler bo TV, bo delo. In dokler bo delo se bodo odpirali novi studiji. Enivej. O Psyopu, Millu, MK12 sem že pisal. To so studiji, ki načeloma veljajo za Crème de la crème med post in animacijskimi studiji. Omenjal sem tudi posameznike tipa Alex Roman, ki je kot generalist dokazal, da se da narest nekaj nenadjebljivega tudi v lastni režiji.

Presežki so se do leta 2000 pojavljali mogoče enkrat na leto. Z boomom procesorske moči in zmogljivostjo grafičnih kartic, pa so se presežki pričeli pojavljati vse pogosteje. Če sem lani naštel nekih pet do šest presežkov, sem jih toliko naštel že letos. Zdi se mi, da je skoraj vse kar dam na tale blog presežek. A vendar ne označim tako vsakega dela.
Kar pa ne velja za spodnji video, ki je nastajal kar eno leto v nemškem studiu Polynoid. Pri tem presežku sploh ne pridemo več do vprašanja o fotorealizmu, temveč opazujemo samo še realistično gibanje, teksture, ‘makro’ posnetke in nenazadnje celotno umetniško doživetje, ki se v preseku med realnim in abstraktnim izgubi v občudovanju lepega. Sound dizajn pa da vsemu skupaj še ekstra globino in verodostojnost. Presežek pomladi.

http://www.vimeo.com/24069938
  • Share/Bookmark
 

Komentarji

Ni odziva na “Presežki”

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !