FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Kratkić – No Way Through

Objavil/a cyco 16.05.2011 pod Izlivi, Video

Na tem blogu že kar nekaj časa ni bilo nobene osebnoizpovedne objave in taka oblika bloga mi tudi najbolj sede. Nekakšen nabor meni všečnih vsebin, ki pa očitno godi roženicam tudi še nekaj posameznikom. A vendar se bom danes majčkeno pregrešil in zablural mejo med osebnim in tematskim.

Predvčerajšnjim je neka država beležila svoj rojstni dan, druga skupina ljudi pa ima za ta rojstni dan prav posebno ime – Nakba ali po slovensko ‘Dan katastrofe’. Že leta se trudim razumet situacijo na Bližnjem vzhodu a bolj ko se spuščam v temo, manj upanja dobivam v optimistično rešitev. Naj bo jasno, da sta obe strani odgovorni za trenutno situacijo a vseeno mislim, da je ‘izvoljeno ljudstvo’ postalo hudičevo podobno svojim krvnikom pred 70 leti.
Izrael tako sistematsko onemogoča dostojno življenje in se na vse kriplje trudi s kolektivnim kaznovanjem naroda, ki je pod okupacijo že kar nekaj desetletij, konstantno kršijo mednarodno pravo, na Ženevsko konvencijo se požvižgajo, hkrati pa so rekorderji v nespoštovanju odredb Združenih narodov (če se spomnimo, je Irak najebal zaradi delnega nespoštovanja ene odredbe), ki se jih je do zdaj nabralo čez sto.

Včasih se vprašam kako bi situacija izgledala, če bi jo preslikali na kakšno drugo področje. In prav nekaj takega sta se lotili Alexandra Monro in Sheila Menon, ki nam v kratkem filmu predstavita samo en aspekt življenja palestinskega naroda. Fuerte…

http://www.vimeo.com/6946769
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

2 odgovorov na “Kratkić – No Way Through”

 1. Bloody Mary - 20.05.2011 ob 09:58

  Ze nekaj dni te limajo po Siolu, pa se zmeraj nobenega komentarja. Zakaj je ta prispevek “osebnoizpoveden” in zakaj name limas oznake kot “izvoljeno ljudstvo”, “krvnik” in “hudic”? Film je pateticen; verjemi, da se mnogi tu dosti bolje spoznamo na situacijo kot ti in da nam ni vseeno, ti pa raje get “your facts straight first”. S pluvanjem po nas – kot ze omenjeno zgoraj – ne pripomores k nobeni “optimisticni resitvi”, ce je to sploh tvoj namen. Bos ti posnel kaksen “kratkic” o dogajanju v Siriji, mogoce?

 2. cyco - 20.05.2011 ob 12:54
  cyco

  Hm, očitno sem nekomu stopil na žulj…
  Pa pejva no:
  1. Da na blogu ni komentarjev sem že vajen. Pač je malo bedno puščat komentarje tipa ‘uh kok hudo’;
  2. ‘prispevek’ je ‘osebnoizpoveden’ ker sem se kot avtor tega bloga tako odločil;
  3. jemanje iz konteksta je tipični odsev izraelske zunanje politike. Classic. Za ‘izvoljeno ljudstvo’ se označujejo sionisti, ne jaz. Krvnik – v dobrem tednu ste pobili 1.300 ljudi. Med drugim tudi s prepovedanim belim fosforjem. Bi kar rekel, da se to definira pod krvnika. Hudič? Uporabljen kot pridevnik. Izven konteksta. Občutljivčki ubogi…
  4. da se mnogi na situacijo spoznajo veliko bolje od mene je dejstvo. Dvomim le v objektivno poznavanje situacije, hkrati pa te sprašujem koliko knjig, dokumentarcev, kolumn in člankov prebere povprečen ‘poznavalec’;
  5. če vam ni vseeno, storite kaj… Aja, ste že. Postavili zid. Res progresivno in dolgoročno razmišljanje, svaka čast!
  6. da je navajanje dejstev pljuvanje? Tipično. Še za antisemita me označi pa padeš v kliše.
  7. kako naj pomagam k optimistični rešitvi, če pa streljate na aktiviste, zapirate mirovnike in po nacističnih metodah selekcionirate obiskovalce Palestine, da se tudi prepričati ne morem objektivno?
  8. Sirija? Ah da… preusmerjanje pozornosti… Zeh…

  Lej… če je nekdo kritičen do nekoga, mu lahko kritizirani subjekt razširi zavedanje z navedbami kontradejstev. Dokler pa se na kritiko odzoveš čustveno in ofenzivno, nikakor ne pričakuj razumevanja. Kvečjemu odpor. Ni čudno, da obstaja le še peščica podpornikov Izraela v trenutni obliki.

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !