FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Roto!

Objavil/a cyco 31.03.2011 pod Izlivi

Najbrž ga ni compositorja, ki se mu ob besedi rotoscoping ne bi naježila koža.
Rotoscoping je tehnika, ki je stara kot film sam. Gre se za tehniko, pri kateri izrežemo element iz posnetka. Seveda bo nekdo rekel ‘pa sej mamo green screen, ane’. Že že, vendar se na snemanjih dogajajo nepredvidljive stvari kot na primer to, da  v posnetek uleti kak element, ki ga nočemo imeti v posnetku (ptič, godzila, nlp…), posnetek pa bi bil drugače popoln. V takih trenutkih je izgovorjen omiljeni stavek ‘They will fix it in post’.
Na začetku prejšnjega stoletja so tehniko uporabljali pri animiranih filmih, ko so morali like iz risbic rezati in jih vstavljati v risano okolje. Prvi znani roto izdelek je bila risanka Betty Boop in kasneje Sneguljčica in sedem palčkov. Kmalu so roto preselili na film, tehnike so se predvsem posluževali na Kitajskem in v Rusiji, šele kasneje je padel še H’wood.
Roto lahko vidimo praktično povsod. Skoraj ga ni VFX izdelka, ki ne bi imel rotoscopirane vsaj ene sekvence. Tudi ob uporabi green screena pride do drobcenih napakic, ki jih ne bi morali popraviti drugače kot z rotoscopingom. V trilogiji Star wars so rotali čisto vse lightsaberje in jih nadomestili z umetnimi.
In zakaj je tehnika blazno nepriljubljena? Ker je dolgotrajna, mukotrpna, rezultati pa niso nujno popolni. Včasih se zgodi, da rotaš ure in ure, ko pa zadevo spraviš v render, ugotoviš da vse izgleda zanič. Kako roto izgleda v praksi? Če ste kdaj s fotošopom rezali kak objekt ven iz fotke, si lahko vsaj približno predstavljate kaj to pomeni. Ampak fora je v tem, da objekta ne izrežemo samo enkrat, temveč 25x v eni sekundi. Se pravi da postopek rezanja ponavljamo 25x za eno sekundo posnetka. In če pri tem nismo hudo natančni, pride do ‘poplesavanja’ maske (maska ali matte je končni produkt rotanja). Ravno zato ni priporočljivo rezati 25x na sekundo, ampak animirati točke, ki določajo rob neželenega objekta v posnetku.
Kot sem napisal zadnjič, zna biti roto relativno zabaven, če imaš pri sebi sixpack, nekaj trave in dobro muziko (roto pač nije baš neko možgansko zahtevno opravilo), a vseeno je ta tehnika zadnja možnost. In ravno zaradi tega so bistre glave šele pred kratkim pogruntale efekt v After efektih, ki se imenuje ‘Rotobrush’. Ni ravno najbolj precizen, a za manjše stvari popolnoma zadostuje. Sem pa pri zadnjem projektu (ki se od včeraj vrti na televiziji) uporabil od boga poslan softver po imenu Mocha. Zadeva je celo roto izkušnjo naredila smešno hitro in preprosto. A vseeno sem kar nekaj časa porabil za popolen roto. Stvari se očitno premikajo na hitreje in bolj preproste (preprostejše?) in ni hudič, da se bo v kratkem pojavil efekt, ki ti bo zrotal stvari ven iz posnetka z enim klikom. Sanje vsakega kompozitorja.
Pred leti sem se vprašal zakaj se rotoscoping artistom reče ‘artisti’. Odgovor je bil zabaven – ker je umetnost obdržati zdrave živce ob delanju nečesa takega.

  • Share/Bookmark
 

Komentarji

Ni odziva na “Roto!”

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !