FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Kaj je compositing?

Objavil/a cyco 1.03.2011 pod Izlivi

Po Wikipediji – Compositing je proces digitalnega sestavljanja večih slik za kreacijo končne slike, tipičen za tisk, animacije in film.
Po domače – making shitty stuff to look fucking awesome. Kot pravi definicija, se gre za digitalno dodajanje elementov na živo sliko (ob predpostavki filmskega aspekta). Za primer vzamimo Transformerse. Režiser in DP posnameta ‘clean plate’ (posnetek brez efektov) z igralci, v nekem določenem okolju (ali ne (za človeka čisto brez pojma je tole malo konfuzno, ampak medved z mano*)). Sweatshop v Indiji zmodelira robote in jih animira za jako male pare. Render animacije (animacija, ki jo zgenerira računalnik) nato pošljejo v London ali LA (odvisno kje je ceneje – zadnje čase je aktualna Bolgarija), kjer sestavijo skupaj živo sliko in render robotov. Robote se nato barvno skorigira, da se bolje zlijejo (zblendajo) v živo sliko, po potrebi se doda še prah, razbitine, v ozadju se doda piramide, Eiflov stolp ali tromostovje in voila. Shit looks good.
V osnove compositinga spada tudi chroma keying (odstranjevanje zelene ali modre barve), ki je tipično za umestitev žive slike (igralcev) v digitalno okolje, menjava neba, odstranjevanje malenkosti iz posnetka (kabli, ljudje, ptiči ali godzile). Med compositorji pa je najbolj priljubljena tehnika po imenu rotoscoping /sarcasm off. To je tehnika pri kateri moramo na roke izločiti določeni element. To pomeni, da se mora rezati 25x za eno sekundo posnetka. Žur. Vam rečem. Ob določeni količini alkohola, trave in dobre muzike, zna biti stvar precej zabavna. Ampak pod temi pogoji je lahko zabavno tudi samobičanje.
Posebna kategorija je tracking (sledenje). 2D in 3D. 2D tracking je relativno preprosta zadeva. V posnetku najdemo eno točko in programu rečemo naj jo sledi. Po sledenju prilepimo podatke o koordinatah na predmet, ki ga hočemo vstaviti v sliko in element se čudežno premika skupaj s posnetkom. Če ste kdaj fejkali NLP v posnetek (zagotovo ste), veste o čem govorim. 3D tracking je relativno zapletena zadeva. Pri tej tehniki dobimo podatke o 3D premiku kamere (perspektiva) in s pridobljenimi podatki vržemo v posnetek robota iz Indije. Lušten, zapleten postopek, ki zna sproducirati frustrirajoče rezultate, ob zadosti peglanja pa znajo biti rezultati osupljivi. Roboti. Ja.
Lahko bi pisal še o mnogih stvareh, ampak se mi zdi, da sem kar dobro pokril osnove.

Vsem, ki jim je ta tekst predolg in ga niso brali (tl:dr), pa namenjam Video ubertaletiranega Freddyja Wonga, ki je s svojimi kratkimi filmčki (ki so krasna reprezentativa compositinga) uspel podpisati partnersko pogodbo z Youtubeom – tip je plačan za vsak video ki ga objavi – in osvežil indie VFX sceno. Globok priklon.

YouTube slika preogleda

*Bare with me

  • Share/Bookmark
 

Komentarji

En odgovor na “Kaj je compositing?”

  1. Trak - 2.03.2011 ob 18:30

    dobra objava
    le v tem stilu naprej…

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !