FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Drugačni tatuji

Objavil/a cyco 17.11.2010 pod Art

Med bivanjem v Barceloni sem opazil, da se odprtost in individualnost ljudi (med drugim) kaže tudi po telesnih poslikavah. Tam namreč tetovaža ni čisto nič nenavadnega. Tudi ko prideš v kako fancy trgovino, lokal ali restavracijo, te vljudno sprejme fant ali dekle, ki ima pearcinge ali tattooje. Pa ne one majčkene kičaste tetovaže, ki se skrivajo na lopaticah ali pod rokavi na ramenih v oblikih raznih delfinčkov, metuljčkov in tribalnih tatujev. Govorim o res velikih, unikatnih tattoojih, ki jih ljudje ponosno kažejo na rokah, nogah, vratovih, pogumna dekleta pa celo nad prsmi.
Sam sem si dal pobarvati del prsta na roki in opazil sem, da me nekateri ljudje na rodni grudi zaradi tega včasih gledajo polni neodobravanja. Pa nič ne de. Človek se mora tule v Sloveniji navaditi na res čudne stvari, ki so drugod po svetu nekaj najbolj običajnega.

Kakorkoli že, presenečen sem bil, da v tako odbitem mestu v vsej množici tatoo studijev nisem naletel niti na enega, ki bi ponujal nekaj drugačnega. Vsi se poslužujejo istih motivov, istih tehnik. Že res, da se mnogi odločijo za nek svoj stil, a se vsi zgubijo v povprečju že videnega. Si predstavljate, da bi vam kožo poslikal Pollock, Haring, Picasso ali Dali? Kakšen bi bil svet tetovaž, če bi ga začel da Vinci ali Michelangelo?
Prijatelj me je opozoril na Praški studio Tribo, ki slovi po popolni unikatnosti nekaterih svojih tatuatorjev. Njihovi stili se ne naslanjajo na klasične tehnike tatujev, ampak bolj spominjajo na likovna dela, ilustracije in tiskano grafiko. Njihova drugačnost ni bila sprejeta zgolj na Češkem, ampak tudi drugod po svetu, kar potrjuje preko 30 nagrad na različnih mednarodnih tetovatorskih konvencijah. Kot vsak resen (in zaseden) tattoo studio se tudi pri Tribu s potencialno stranko najprej dogovorijo za srečanje, se pogovorijo o preferencah in se šele potem (oni) odločijo, ali je izziv zadosti velik zanje. In včasih je potrebno počakati tudi nekaj tednov ali celo mesecev, preden prideš na vrsto za poslikavo.

  • Share/Bookmark
 

Komentarji

2 odgovorov na “Drugačni tatuji”

  1. irena - 17.11.2010 ob 15:23
    irena

    ta prvi mi je grozovit, ostale štekam.

  2. slo_tattoo - 30.11.2010 ob 12:34

    Zadnja dva stavka sicer absolutno držita tudi za vsakega slovenskega tatuatorja, ki kaj da nase – tak primer je npr. Srečko Žagar, ki ga osebno zelo priporočam. Na galeriji omenjenega studia sem sicer našel razmeroma standardne oblikovne in grafične smeri tatujev, so pa na zgornjih slikah res zelo izvirni. Vendar gre pri tem upoštevati, da je (vsaj pri večini) tatu nosilec osebnega pomena in simbolike, ne gre zgolj za trendovske smernice in vizualno podobo – kolikor virtuozna že je. Razen tega je vsak tatu unikaten; čeprav so si nekateri slogi (npr. biomehanski) v končni fazi dejansko videti precej podobni. Sicer pa kul in zanimiv prispevek. :) LP

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !