FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Konceptualni trailerji

Objavil/a cyco 2.11.2010 pod Izlivi, Video

Trailerji oziroma napovedniki po slovensko so že dolgo vpeljana praksa promocijskih kampanj prihajajočih filmov. V zadnjih nekaj letih pa se mi zdi, da v trailerje dajejo zgolj najboljše posnetke in nam tako pošteno ’spojlajo’ film. Dejstvo je tudi, da so bili včasih trailerji dolgi po minuto ali manj, dandanes pa so postali že skoraj kratki filmi.
V univerzumu trailerjev pa obstajajo prav posebne vrste trailerji. Konceptualni ali ‘pitch’ trailerji. Imajo več namenov: vzbuditi pozornost vlagateljev; pokazati krogu producentov produkcijske in postprodukcijske zmogljivosti; in ne navsezadnje – predstaviti idejo čimvečjemu krogu ljudi, da vzbudi zanimanje širši javnosti (on public demand). Taki trailerji ponavadi dosegajo zelo nizke proračune (do nekaj sto ali tisoč dolarjev), ponavadi gre denar iz žepa ustvarjalcev.
Odličen primer takega trailerja je zdaj že skoraj kultni Machette, ki ga je Rodriguez pripravil v sklopu filma(ov) Grindhouse. Trailer je postal skoraj bolj znan od glavnih filmov in Rodriguezu zagotovil instantno uspešnico še preden je šel film v produkcijo.

Spodaj sem pripravil mali nabor pitch trailerjev:

YouTube slika preogleda
Iron sky je Finski projekt, ki je v nastajanju že od leta 2006. Film naj bi ugledal luč konec prihodnjega leta. Še posebej je zanimiv način zbiranja sredstev, ki deluje po principu delniške družbe. Uradna stran.

YouTube slika preogleda
Ataque de panico je kratki film izpod rok talentiranega urugvajčana Fede Alvareza. Ustvaril ga je za pičlih 300 dolarjev na domačem računalniku. Kmalu po objavi filmčka na Youtube portalu je dobil pogodbo iz H’woodskega studia za 30 mio dolarjev.

YouTube slika preogleda
Mortal kombat: Rebirth je trailer za filmsko adaptacijo veleznane računalniške igre Mortal kombat. Narejen je bil za 7.500 usd. Kdaj bo film ugledal luč pa nisem uspel izvedeti.

YouTube slika preogleda
Še en kratek film, ki je bil narejen po računalniški igri Half life. Brata Purchase iz Kanade sta filmčič naredila za 500 usd in instantno požela malikovanje igričarske skupnosti, hkrati pa bila označena kot kreatorja najbolj realistične filmske adaptacije računalniške igre. Drugi del pride ven v kratkem.

YouTube slika preogleda
Postapokaliptični Delta zulu je bil prav tako zasnovan kot trailer za zbiranje sredstev za celovečerca. V kinote pride 2011.

YouTube slika preogleda
Tudi Warren Lich je prezentacijski kratki film, ki prikazuje vizualni koncept sci/fi celovečerca. Bojda je že v produkciji.

YouTube slika preogleda
Hobo with a shotgun. Tako kot Machette je tudi Hobo del ‘fake’ trailerjev, ki so bili predstavljeni v filmu Grindhouse in bo nastal pod taktirko Kanadčana Jasona Eisenerja.

Za konec pa še slovensko/Irski sladkorček Cup of tears.
YouTube slika preogleda
Gary Shore je nekaj let nazaj pristopil k slovenskemu studiu Division (nekaterim od vas bolj znan kot studio v katerem je dominiral Mitja Okorn) in jim predstavil idejo. Studio je  naredil produkcijo, post so delali na Irskem in v Slovenskem studiu NuFrame (odgovorni za postprodukcijo Jonasovih Prepisanih). Letos so podpisali pogodbo za celovečerca. Podpiram!

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

3 odgovorov na “Konceptualni trailerji”

 1. Anubis - 2.11.2010 ob 19:11

  Trailerji so po naše (filmski) napovedniki. Dražilniki so teasers.

  Pa po slovensko, ne Slovensko :)

  Drugače pa super.

 2. cyco - 2.11.2010 ob 20:02
  cyco

  Urejeno, hvala!

 3. Medea - 3.11.2010 ob 09:58
  Medea

  Uf, tudi meni se zdi, da so trailerji postali mini filmi. Večkrat ob trailerju bolj uživam kot ob filmu :) Prikaže namreč vse kar je ogleda vredno pri filmu sploh. Si človek še kokic zaželi ob gledanju napovednikov ;)

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !