FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Monsters

Objavil/a cyco 19.10.2010 pod Izlivi, Video

Kar nekaj časa je že preteklo odkar sem nazadnje v precep vzel kak film. Mislim da je glavni krivec neoriginalnost visokoproračunskih nadaljevanj že videnih scenarijev. Sicer se je čez poletje pogledalo kar nekaj res dobrih zadev, a so večalimanj izvirale izpred deset ali več let.
Me je pa nekaj tednov nazaj Pris opozoril na nizkoproračunski film, ki naj bi budget meril v zgolj petih cifrah. Trailer je deloval obetavno, kar seveda še ne pomeni dobrega končnega izdelka. Pred nekaj dnevi pa sem si vseeno vzel čas in preveril zadevo.

Za začetek bom pozabil na višino budgeta in ga tretiral kot film s spodobnim propračunom glede na žanr. Monsters je pravzaprav road movie, ki se odvija na področju Mehike, šest let po neuspelem Nasa projektu, ki je posledično povzročil ‘epidemijo’ zunajzemeljskih bitij. Film se izogiba direktnega prikaza teh pošasti in se bolj osredotoča na atmosfero, fotografijo in na dva glavna karaktra. Vso situacijo izvemo tekom filma, ki nam počasi po kapljicah daje informacije. Overall bi lahko film opredelil kot dober sci/fi film.
Zakaj potemtakem pišem o njem? Ker je stal celih 15.000 USD.

Budgeti filmov v te žanru so precej visoki (nizkoproračunski The cube je leta 1997 stal okoli 350k usd), saj se za posebne in vizualne efekte plačuje kar lepe denarje. Monsters lahko terminu ‘low budget’ samo posmehljivo zamahne z roko. Kako so dosegli to cifro? Cel film je naredila ekipa štirih ljudi. Scenarist in režiser Gareth Edwards se je vsak dan po snemanju vsedel za računalnik ter začel z montažo in dodajanjem vizualnih efektov. Zraven je, poleg dveh glavnih igralcev, imel še tonskega mojstra in to je bilo to. Vsak dan so se spokali v kombi, se peljali po celi centralni Ameriki in na primerni lokaciji posneli potrebne kadre. Gverila at its best!
Film je zaradi pomanjkanja umetne svetlobe (luči bi ga koštale še en kombi in dva človeka) rahlo temačen, a še to samo ob dogajanjih ponoči ali zvečer. Tako da to niti ne zmoti doživetja. CG je narejen vrhunsko, spet delo Garetha, ki je lastnoročno zmodeliral, steksturiral, osvetlil in skomponiral (compositing) pošasti. Posebno pozornost je namenil zvoku, saj je ta za kreiranje atmosfere celo bolj pomemben kot slika sama. Posebna pohvala gre fotografiji. Gareth je s svojo digitalno Sony kamero in 35mm adapterjem naredil odlično delo, ki se ga ne bi sramovali niti najboljši direktorji fotografije.

Flm Monsters bom po moje imel še dolgo časa za prelomnico v indie gverila filmografiji, saj je prvi film, ki je popolnoma prestrukturiral pravilo med kvaliteto in ceno. Ne vidim več nobenega razloga, da se dobri scenariji ne bi več snemali. Indie FTW!!1

Trailer:
YouTube slika preogleda

Making of:
YouTube slika preogleda

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

4 odgovorov na “Monsters”

 1. filmoljub - 20.10.2010 ob 09:09

  Zelo zanimivo in zelo zelo spodbudno. Še en dokaz, da za dober film ni nujen (zgolj) proračun, temveč dobra zgodba in zagnanost ustvarjalcev — up yours, f***ing Michael Bay.

 2. Pris - 20.10.2010 ob 09:59
  Pris

  Ja, počasi ne bo več izgovorov! :cool:

  Upam, da se bodo s tem seznalili tudi ‘head honchos’ Filmskega sklada (oziroma Slovenskega filmskega centra), ki so za prvenec mladega režiserja, katerega scenarij je bil predhodno že zavrnjen, namenili sredstva za 60 ‘Monstersov’.

 3. Patroni 26 - 23.10.2010 ob 00:39

  [...] Wall Street, priznam. Ampak še prej moram, preprosto moram videti že kultni no-budget  projekt Monster, ki ga močno priporoča kolega Cyco. Sline mi je pocedil tudi kolega filmoljub z Muho, medtem ko [...]

 4. paucstadt - 26.10.2010 ob 23:38
  paucstadt

  Pogledal. Precej všečno delo, atmosfera je, kot trdiš, odlična. Sem pa pričakoval drugačen film, ampak mi je videno sedaj še bolj všeč. Dobro grajena lika, all that jazz z vanzemaljci je res le postranska zadeva, a? Kul film.

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !