FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

3D projekcije

Objavil/a cyco 15.10.2010 pod Art, Ideje, Motion graphics, Video

Pa ne one za katere potrebujemo polarizacijska ali celo rdeče-modra očala. Gre se za posebno tehniko projekcij (ponavadi na zgradbe), ki postaja vse bolj popularna na velikih dogodkih z velikim budgetom.

Ampak najprej en odstavek, ki ga mislim napisati že kar nekaj časa. Živimo v času hitrih informacij in rekordno nizkem razponu pozornosti. Zato bi poprosil spoštovane obiskovalce mojega bloga, da si zanj vzamete malček več časa. Objavljam pač take vsebine, ki od bralca/gledalca zahtevajo vsaj dve minuti. In res se mi zdi vredno, da si objavo ogledate v celoti saj se včasih češnjica na smetani pokaže šele na koncu videa/galerije.
Glede na to, da imam danes na sporedu kar nekaj videov, ki so dolgi po nekaj minut (najdaljši celo slabih deset), se mi je zdelo smiselno napisati zgornje besede.

Nazaj k temi.
3D projekcije so skrbno načrtovani projekti, za katerimi ponavadi stojijo ekipe 3D modelarjev, animatorjev in ostalih tehno geekov. Najprej se v 3D programu naredi model zgradbe, na katero bodo projicirali animacijo, seveda čimbolj realno. Nato naredijo animacijo (ponavadi v After effects), upoštevajoč vse elemente na ploskvah zgradbe (okna, balkoni, kipci, ornamenti…) in jo spravijo v 3D prostor. Sledi faza ‘tweakanja’ in piljenja animacije, velikokrat se naredi celo maketa zgradbe in nanjo projicirajo animacijo v pomanjšanem razmerju. Izjemno pomembna je postavitev 3D kamere v 3D programu, ker nam da informacijo o perspektivi. Se pravi, da mora biti projektor na identični razdalji in višini, kot je bila postavljena 3D kamera. Ravno ta ‘malenkost’ pričara občutek tridimenzionalnosti. Projektor mora biti seveda prekleto močan (20.000 lumnov; kvalitetni domači imajo okoli 2.500 lumnov), stavba pa mora biti za čas projekcije čimmanj osvetljena.
Pomemben del projekcije je seveda zvok. Interakcija projekcije in zvoka doda še večjo realnost in vrednost izkušnji in ponavadi so take, res velike projekcije, spektakularne in rezervirane za res velike budgete.

555 Kubik
“How it would be, if a house was dreaming”
http://www.vimeo.com/5595869
“The conception of this project consistently derives from its underlying architecture – the theoretic conception and visual pattern of the Hamburg Kunsthalle. The Basic idea of narration was to dissolve and break through the strict architecture of O. M. Ungers “Galerie der Gegenwart”.

Anema GmbH @ Glowrama event
http://www.vimeo.com/9490140
“3D Projection mapping in the city of Sugarland, Texas for New Years Eve 2010.

ACDC Vs Iron Man 2
http://www.vimeo.com/11160666
“On the site of a thousand years of violent history, ACDC were pitted against Iron Man in a ground breaking architectural projection mapping project. The front facade of the Great Keep at Rochester Castle, was brought to life using the latest in 3D animation techniques. This onslaught of the senses, saw the castle confront it’s ultimate challenge. Warping, morphing, spewing and collapsing before the audiences eyes. Let there be rock!”

The 600 Years
http://www.vimeo.com/15749093
“Mapping during 600 years anniversary of the astrological tower clock situated at Old Town Square in center of Prague.”

in še poseben sladkorček
SCINTILLATION
http://www.vimeo.com/3114617
“This is an experimental film made up of over 35,000 photographs. It combines an innovative mix of stop motion and live projection mapping techniques.”

Če bi si kdo rad ogledal še več videov, lahko klikne semle (Nizozemska skupina NuFormer dela fantastične projekcije).

edit: Kolega iz Slovenije, ki trenutno služi za pivo v Londonu, mi je poslal nekaj linkov projekcij, ki jih je naredil popolnoma sam (še projektor je zrihtal). Globok poklon.
AdTrace – Laden Lounch
Sky news election Battersea projection
Super Mario Galaxy 2 projection
AdTrace Showreel

  • Share/Bookmark
 

Komentarji

2 odgovorov na “3D projekcije”

  1. Paucstadt - 16.10.2010 ob 19:14

    Hudo, kaj naj drugega rečem!

  2. Jean Tonic - 16.01.2011 ob 18:58

    Osupljivo!!! Hvala za tole…

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !