FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Tigtab – Svetlobni stencili

Objavil/a cyco 1.09.2010 pod Art

Svetlobni grafiti so že dolgo znana pogruntavščina. Odkril naj bi jo Man Ray, z njimi pa je med drugimi eksperimentiral sam veliki Picasso. Vendar pa se je v zadnjih časih, priljubljenost svetlobnega slikanja močno povečala s popularizacijo in cenitvijo DSLR fotoaparatov.
Kako slikati s svetlobo? Imeti moramo fotoaparat, kateremu lahko poljubno nastavljamo čas odprtja zaslonke, stativ in svetlobni vir (ledice, svetlobne palčke, pa tudi vžigalniki in mobilci pridejo v poštev). Najboljši čas svetlobnega slikanja je ponoči, saj dobimo boljše kontraste. Fotko postavimo na stativ, odprtost zaslonke nastavimo na nekaj minut (odvisno kaj hočemo početi in v kakšnih svetlobnih pogojih delamo), se postavimo pred fotoaparat in mahamo s svetlobnim virom. To je osnova, so pa nekateri to pripeljali do vrhunskega nivoja.

Avstralka Tibtab pa se je namesto grafitov odločila poigrati s svetlobnimi stencili. O njej ne vemo prav dosti, ker (kot uber znani Banksy) skriva svojo identiteto. Vemo pa nekaj malega o njeni tehniki.
Kot navaden stencil, tudi Tigtab iz kartona izreže motiv, ki pa ga namesti na flash. Po prej omenjenem postopku, se Tigtab sprehaja pred fotoaparatom in ‘flashira’. Tako nastanejo čudovite fotke, za katere Tigtab včasih porabi tudi po več ur (za eno).

Več njenih del si lahko ogledate na Flickrju.

  • Share/Bookmark
 

Komentarji

Ni odziva na “Tigtab – Svetlobni stencili”

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !