FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Zapuščeni Detroit vol.1

Objavil/a cyco 21.01.2010 pod Art, Izlivi

Danes dopoldne sem v nekem časopisu bral reportažo o Detroitu, nekdaj paradnega konja ameriške avtomobilske industrije. Tam se nahajajo ‘trije veliki’ – General motors, Ford in Chrysler. Mesto je v zadnjih desetletjih začelo naglo propadati. Nekdaj četrto največje mesto v Ameriki je v osemdesetih začelo stagnirati, težak udarec pa je doživelo z ‘outsourcingom’ velikih industrij.
Z začetkom globalne recesije, kjer jo jo najhuje skupila avtomobilska industrija, se je Detroit prav hitro spremenil v mesto duhov. Izredno zanimivo pa je dejstvo, da je v predmestju Detroita predel z najbogatejšimi američani, ki ga od praktično barakarskega naselja loči famozna obvoznica ‘8 mile road’.
Visoke stolpnice, poslovne stavbe, gledališča, železniške postaji – nekdaj statusni simboli bogate avtomobilske industrije – zdaj propadajo in s tem odražajo propad velikega imperija, ki je nudil zaposlitev in socialno varnost stotisočim američanom.

Na začetku sem hotel objaviti le nekaj slik, a sem naletel na pravo malo bogastvo slikovnega materiala, tako da sem se odločil objavo razrezati na nekaj delov. Danes vam postrežem z včasih najvišjo železniško postajo na svetu – Michigan central station. Zgrajena 1913 je bila že vnaprej obsojena na propad, saj je bila zgrajena daleč od ‘downtowna’, premogla premalo parkirišč, velika depresija v tridesetih pa je naznanila začetek konca megalomanskega projekta. Postaja je še nekajkrat trznila med drugo svetovno vojno, oživiti so jo poskusili v šestdesetih in sedemdesetih, a vsi poskusi so bili zaman. Leta 1984 je doživela skrajno točko, saj so jo prodali za ušivih 80.000 dolarjev.
Njen propadajoč izgled je bil zadnja leta navdih za filmarje. Tam so snemali Transformerje, The island, sekvenco iz 4 brothers, 8 mile in nekaj inspirativnih kadrov filma Naqoyqatsi.
Lani so zgradbo obsodili na rušenje, a je dejanje s sodbo preprečil detroitski rezident Stanley Christmas.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

4 odgovorov na “Zapuščeni Detroit vol.1”

 1. David - 21.01.2010 ob 19:54

  OMFG, če pa to ni najbolj zakon stavba iz predvojnega časa … Ne vem, men je ful všeč. Zanimivo, da je “vredna” samo 80K.

 2. Clementino - 21.01.2010 ob 21:40

  Ahhhh… kako bi šel pa tole rad fotkat. Mogoče kdo ve za kak zanimiv zapuščen objekt v Sloveniji. Pomožnosti industrijski.

 3. cyco - 21.01.2010 ob 22:00
  cyco

  Na Jesenicah maš raj za take fotke. Maš polno zapuščenih objektov, največ okoli Acronija. Čekiraj v Kranju (industrijska cona), Kli Logatec ma čudovite objekte, spot ‘In my world’ (počekiraj na tem blogu) smo snemal v Šmartnem pri Litiji, bivši obrat IUV… Skratka, tega je ogromno, sam oči morš met odprte ;)

 4. collage - 22.01.2010 ob 14:36

  Ampak takšnih kot zgoraj pa tu ni!

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !