FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Oglaševanje ki funkcionira!

Objavil/a cyco 22.12.2008 pod Dizajn, Ideje

Že dolgo se pritožujem nad pomanjkanjem kreative slovenskih takozvanih kreativcev. Vem da krivda za tako situacijo ne leži samo na njih. V veliki meri so za to odgovorni tudi naročniki, ki se bojijo drznosti, ali pa na stolčkih sedijo že predolgo časa in nimajo posluha za nove trende. A vseeno je dober kreativec tisti, ki bo znal naročnika navdušiti in hkrati zagotoviti inovativnost in originalnost.
Da slovensko oglaševanje smrdi, ni potrebno pisati argumentov. Samo ozrite se na jumbo plakate in reklame v revijah ali televiziji. Brez kančka okusa.

Pa poglejmo, kako se rečem pravilno streže:

disclaimer: zaradi (zlo)rabe subtilnosti, je treba vklopiti možgane

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

5 odgovorov na “Oglaševanje ki funkcionira!”

 1. Marjan - 22.12.2008 ob 15:59

  Dobro oglaševanje je tisto, ki nagovori ter prepriča kupca. In pri tem se upošteva pravilo, da naj bo tako jasno, da je že petošolcu jasno o čem se gre.

  Oglasi ob katerih bi naj potenciani kupci še razmišljali, so lahko lepi, sam če ni točno jasno o čem se gre, je stran vržen denar.

  To je moje mnenje, ki pa sem si oblikoval na podlagi knjig in seminarjev (Andy Owen, Drayton Bird…).

 2. mojcas - 22.12.2008 ob 16:04
  mojcas

  Dober izbor! Ampak opažam, da v času velike napovedi recesije oglasi izgubljajo na inovativnosti in da gredo podjetja samo še v zelo konzervativne oglase na prvo žogo. Škoda…ampak tudi to bo minilo…i hope.

 3. Marko - 22.12.2008 ob 16:12

  Dober oglas je tisti ki prodaja,vse ostalo je nepomembno.

 4. ponpet - 22.12.2008 ob 16:16
  ponpet

  tale zadnji je čist zgrešen … pravilno je “ads are bad because they must be repeated often”

  tri stvari, ki delujejo in ki so v oglaševanju pomembne, so frekvenca, frekvenca in frekvenca.

  in si predstavljaš, da bi ti nekdo isti vic povedu stokrat na dan? pa četudi je dober … sej se spomneš Calvo tunčka …

 5. cyco - 22.12.2008 ob 17:05
  cyco

  @marjan: obstajata dve vrsti oglasov. Mass oglasi in art oglasi. Prvim so skupni majhni produkcijski stroški in visoka ferkvenca prikazovanja na TVju (primer pralni praški). Za druge pa je značilno čustveno poistovetenje, ki ga lahko dosežemo na več načinov (estetika, dinamika, itd. – primer Mobitel). Prvi so težko zapomnljivi, a zaradi ferkvence prikazovanja dosežejo namen (beri pranje možganov). Drugi so lahko zapomnljivi zaradi čustvenega naboja. Tako obe vrsti oglasov izpolnita namen. To pa je moje osebno mnenje.

  @mojcas: tvoja ugotovitev drži. Povem iz prve roke. Se pa bo zgodilo, da bodo na tržišče prišle manjše firme, ki imajo prav tako talentirane ljudi kot večje, le da imajo produkcijske stroške manjše. Tako se bo kvaliteta kmalu spet dvignila, večje firme pa se bodo morale prilagoditi trgu.

  @Marko: se delno strinjam, le da upoštevam zraven še faktor estetike.

  @ponpet: točno tako. Ali po domače – mass brainwashing works!

Komentirajte