FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Ne tč ne mš.

Objavil/a cyco 27.07.2008 pod Izlivi

V bistvu sem tele stavke skup spravil že v četrtek, a sem zaradi uvidevnosti do dveh blogerk modro molčal. Ne pisal. Ja. Mislm ne. Včeraj sem ga šel gledat drugič in presenetljivo – bolj mi je bil všeč, saj sem se lahko osredotočil na posamezne segmente filma in njega produkcijo.

Film si ne zasluži take evforije, saj so bili spektakli kot npr. LOTR veliko razsežnejši. Tako glede zgodbe, kot tudi efektov in igre same.
Ne rečem, film je fantastičen in vreden ogleda. Sploh pa zaradi res nenadjebljive igre Heatha, za katerega so govorice o posthumni nagradi, popolnoma upravičene. Tip pelje cel film in brez njega bi bil film precej bolj konvencionalen.
Poleg Heatha daje filmu tisto piko na i sam Nolan. Režija je dobra. Res dobra. Model je skuhal juho in vanjo dal ravno pravšnjo kombinacijo začimb. Mislim, da bo njegova kulinarika od zdaj naprej ocenjevana preko tega recepta. Zaradi dolžine se mi je rahlo kolcnilo, dvakrat sem se ujel pri misli o uri. Ampak Nolan je hotel povedat celo zgodbo, kar pa mu v slabih dveh urah ne bi uspelo.
Bale, Caine in Morgan odigrajo zelo spodobno (nad Morganom sem mogoče celo malček presenečen – pozitivno seveda), Aaronove kvalitete smo že (raz)vajeni, Maggijine pa tudi.
Mogoče sem tudi pričakoval več efektov, ampak jih not ufurajo ravno prav. Ne pretiravajo, mogoče celo malo skoparijo, ampak ravno to je tisto, kar dela ta film special. Je vse v enem. Akcija, detektivka, kriminalka, drama, celo pridih noira se čuti. Tudi komičnih elementov ne fali. Glasba in muzički efekti so spet poglavje zase.

Skratka, prvega mesta na imdb lestvici si film ne zasluži, bi ga pa postavil med prvih trideset.

Priporočam vam ogled na velikem platnu. Po možnosti dvakrat.

Na tem linku najdete razčlembo nekaterih vizualnih efektov. Če se majčkeno spoznate na Vfx, toplo priporočam branje.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

8 odgovorov na “Ne tč ne mš.”

 1. irena - 27.07.2008 ob 16:28
  irena

  si mislil Caina namesto Keatona? :)

  sicer se pa bolj ali manj kar strinjam s tvojo oceno, fajn si povzel vse skupaj.

 2. Nika - 28.07.2008 ob 02:35
  Nika

  super ocena filma. se popolnoma strinjam z njo. in jap, nenadjebljiva igra Heatha. Zasenč vlogo Batmena če mene vprašaš… dober film, študiram kdaj bom mela čas da ga grem še enkrat gledat.

 3. cyco - 28.07.2008 ob 10:45
  cyco

  @irena: ups… popravljeno.

 4. Človek - 28.07.2008 ob 11:12
  Človek

  Hmm, sem ga gledal celi 13 minut… Ne gre več.. Takoj ko vidim, da nekdo jemlje brzostrelko v roko in da prične frčati okoli njega in po treh minutah še vedno isto si rečem… WTF? Verjamem pa, da drži kar si pisal, ampak zgubiti dve uri zgolj da vidim, kako je ˝nekaj povprečnega˝ narejeno…eh, ni cajta :)

 5. cyco - 28.07.2008 ob 12:03
  cyco

  @človek: Če bi se ukvarjal s produkcijo in postprodukcijo, verjemi, da bi bil jako impresioniran. Sploh ko prebereš kako je bilo kaj narejeno. Popolnoma ‘out of the box’. Kar se tiče produkcije ni pri tem filmu skoraj nič povprečnega.

 6. Človek - 28.07.2008 ob 12:07
  Človek

  Cyco, saj pravim, da verjamem, da s tega stališča lahko vidiš marsikaj, ampak zame kot gledalca filmov s kakšnega drugega aspekta, je potrebno več kot zgolj dober inštrument…

 7. teoo - 30.07.2008 ob 11:04
  teoo

  well, prvega mesta in dvakratnega ogleda si gotovo ne zasluži. Dopadel se mi je predvsem zaradi noir pridiha in misli na sin city 2, ki se mi je sprožila ob tem:P

 8. Človek - 30.07.2008 ob 11:09
  Človek

  Cyco, sem prav še enkrat pogledal film, pa me ni prepričal tudi s tega vidika ne… Ok mogoče maska ri twofaceu, ampak tudi to je že videno… Kaj pa vem, veliko boljša produkcija (ampak to je moj okus) je pri The WarLords, si že gledal? Ni zf in ni veliko sfx, ampak tisto kar je, je toliko real da je surreal… Sem pa pri nekom prebral komentar, ki se je obregnil ob sam Gotham in se strinjam s tem, ker dejansko ni več stripovski, ampak tipičen NY…

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !