FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Papa’s got a brand new PC

Objavil/a cyco 3.04.2008 pod Gizmos

Oča so me že od lanskega leta motivirali z darilom za diplomo. Obljubljali so mi nov, lep, šajni računalnik. Moj stari je namreč že zrel za donacijo (ki je btw že dogovorjena). Na njem sem zadnje leto zgolj poslušal muziko, gledal filme in pretakal varnostne kopije različnih medijev in programov. Za kaj drugega je bil že preutrujen. Drugega, delovnega, so mi prijazno odstopili v uporabo v službi. Ampak samo do konca šolanja, tako da bo treba mojega enoletnega spremljevalca počasi prinesti nazaj.
In končno sem predprejšnji teden dobil zeleno luč, da prižgem zeleno luč prodajalcu, katerega predračun sem pridobil že mesec in pol nazaj. Tajming ni bil ravno idealen, saj sem zadnje tri tedne delal na mojem prvem ‘ornk’ projektu z računalom, ki je za odpiranje After effects porabil približno dve minuti. Čim sem imel zraven prižgan še Premiere Pro, sem lahko na kakršenkoli multitasking pozabil. Dualtasking mogoče, kaj več pa ne. Da o času rendranja sploh ne govorim. Kot pravim zadnjih nekaj mesecev – če letos ne dobim sivih las, jih ne dobim nikoli. Skratka. Rok za dodajo projekta je bil v četrtek, v petek pa sem šel po novo mašinco. Na tem mestu bi se spodobilo napisati kaj sem si dobodel:
Mamaplata: Asus Maximus formula
Procesor: Intel Core2 Q6600 Quad core
Hladilnik: Noctua NH U-12P
Ram: DDR2 pc2-6400 Geil Ultra 4G
Grafika: PNY GeForce 8600GTS 256Mb
HDD: WD 320G SATA2 16M RAID edition – 2x v RAID 0
Napajalo: Enermax Liberty 620W
DVDRW NEC, ohišje itd…

whole.jpg

bling.jpg

vent.jpg

front.jpg

PC so mi sestavili res precej hitro, v petek popoldne je bil pripravljen na prevzem. Ves vesel sem odpeketal domov, da naložim vse potrebne stvari in se spravim k delu. Zapletlo se je že takoj na začetku, ko sem ugotovil,da nimam instalacijskega cedeja z Windowsi. Relativno hitro sem ugotovil komu sem ga posodil in se teleportiral na drug konec Ljubljane. Malček kasneje sem ugotovil, da bo treba za aktivacijo RAID polja potrebno naložiti gonilnike na disketo. Disketo. Ja. Za tiste, ki ne veste kaj je to – klik. Moja nova mašinca disketnika seveda nima, zato sem moral razstaviti moj ex delovni PC, vzeti ven disketnik in ga priklopiti na novo mašino. Po petnajstih minutah ugotavljanja čemu noče zagrabit diskete, sem ugotovil, da je treba stvari, ki delajo na elektriko potrebno priklopiti na napajanje. Ampak sekiranja še ni bilo konec. Gonilnike je sistem našel, jih sprejel, a mi je vsakič prekinil instalacijo z BSOD. Po eni uri klicanja raznoraznih stručkotov, ki se žal niso izkazali, sem se zmenil z mojim HW gurujem, da mu naslednji dan mašino pripeljem na podrobnejši pregled, kar pa se zaradi preobilice popitega viskija later that evening, ni zgodilo. Nova mašina je tako cel vikend samevala v kotu in prenašala moje pohotne poglede. V ponedeljek sem jo odpeljal na delovno mesto, kjer mi je na pamet prišlo spoznanje, da bi lahko moje težave izpovedal stricu Guglu. Striček mi je v drugem hitu postregel z rešitvijo. Ahja. Ne bom razlagal v katerem grmu je tičal zajec, samo toliko, da so pri Asusu neresni.
Instalacija je stekla. Ponavadi se Windows XP nalagajo dobre pol urce, vsaj po mojih dosedanjih izkušnjah. Tokrat sem instalacijo končal v rekordnih šestih minutah! Instant hardon. Celoten Adobe CS3 Production premium (ki obsega 10 programov) je bil naložen v enajstih minutah (sicer okoli tričetrt ure). Poezija… Takoj sem testiral kakšen bo render time že oddanega projekta. Na prejšnji mašini 45 minut, na novi 6. Impressive. Včeraj sem začel delat na projektu, ki bo delan v HD z resolucijo 1080i (1920 x 1080). Pri scrollanju čez timeline ni komp niti trznil. Prejšnji komp se mi je ponavadi obesil za sekundo ali dve. Tokrat sem se čez timeline premikal kot po maslu. Zaenkrat še nisem vajen tako zmogljive pošasti in se bo treba na to kar malo navadit, saj me bodo frendi imeli poln kufer, če jih bom za vsak render klical “ej stari, a veš v kolkem času se mi je zrendral? a? a?”

Pa še Licku sem dolžan nekaj besed o moji ljubezni – kameri Canon HV20.
Glede na dejstvo, da sem nov uporabnik in da nimam veliko izkušenj z ostalimi kamerami, bo moja kritika rahlo pristranska.
Plusi: izjemna kvaliteta slike; HD način snemanja v 24p; Cine mode (ki v kombinaciji s HDV 24p da uber kvaliteto); barve zelo spodobne; instant focus; stabilizator; HDMI izhod; ročne nastavitve zaklopke in zaslonke
Minusi: artefakti pri slabi svetlobi; mikrofon; gainov se ne da nastavljati; teža (prelahka)

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

9 odgovorov na “Papa’s got a brand new PC”

 1. neuromancer - 3.04.2008 ob 10:30
  neuromancer

  Nice mašin, zdaj morajo samo še narest softver, ki bo podpiral drugi, tretji in četrti core :D

  BTW: beli hladilnik… a ne bi moral biti obrnjen za 90°?

 2. cyco - 3.04.2008 ob 10:47
  cyco

  Neuro, ne skrbi zame – http://gridironsoftware.com/

  Ventilator se do zdaj še ni obrnil. Očitno je pasiva zadosti (zaenkrat).

 3. irena - 3.04.2008 ob 14:30
  irena

  awwww, you’re such a geek :*

 4. pikicavelika - 3.04.2008 ob 14:49
  pikicavelika

  A zato je bilo v ponedlk popularna besedna zveza šest minut. Se mi že sestavlja spomin. :mrgreen:
  Pa več sreče z njim želim, kot imam jst z mojim najnovejšim. :)

 5. ludve - 4.04.2008 ob 15:19

  :0 šest minut :0

 6. Lick Kaos - 6.04.2008 ob 00:50

  thanks..kolebam med hg10 in hv 20 30.

  čestitam za novo računalo. ko gre vse hitreje, se ti odpre čisto drugi svet.
  btw: ti lahko enkrat, ko boš imel že instaliran c4d(in, ko boš imel čas seveda) pošljem kakšno testno animacijo za zrenderirat, da primerjam cajt z svojim dual athlonom. me firbc matra, ker mi je tudi ta že mal počasen. 8core..mmm

  lp

 7. sadie007 - 9.04.2008 ob 10:14
  sadie007

  mene bl zanima, kako zadveca odzunaj zgleda :oops:

 8. beebzzzz - 13.04.2008 ob 12:01
  beebzzzz

  sadie007@ se strinjam :D

 9. Tadej - 15.04.2008 ob 12:20
  Tadej

  niceeeee, tako mašinco bi si tud js želel, sam da bi mogoče vzeu raj 3ghz c2d in pa 9600gt. ja rad zaigram kak UT3 >: ))

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !