FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Adobe Photoshop Xpress

Objavil/a cyco 28.03.2008 pod Dizajn

xpress.gif

Adobe je v nekaj letih postal moja najbolj priljubljena firma. Svojo pot so začeli tlakovati s programom Illustrator (kar me je v bistvu presenetilo – vedno sem bil prepričan, da je bil Photoshop njihov debitantski grafični softver), ki je takoj postal konkurenca že uveljavljenemu Corelu. Med legende jih je lansiral vsem dobro poznani izdelek Photoshop, ki je prav tako kot Illustrator začel postavljati standarde v kreativnem grafičnem okolju. Adobe se ni zacementiral samo na nepremikajočih se 2d programih in je trgu ponudil program za obdelavo videa – Premiere Pro. Ker niso polovičarji, so dodali še trenutno moj najljubši After effects. Potem se jim je utrgalo. Odločili so se, da ne bodo imeli konkurence in so kupili Macromedio, ki je spletni market obvladovala s programoma Dreamweaver in Flash. Od tu gre samo še navzgor. Dobili smo še Soundbooth (audio), InDesign (DTP), Lightroom in Aperture (oboje za foto), Frameworks, ColdFusion, Flex, Freehand… Skratka, orodij jim definitivno ne primanjkuje. Pokrili so praktično vse, le še 3D jim fali. Ampak več kot prepričan sem, da bodo v letu ali dveh nabavili še kako 3D firmo in še na tem področju postavili standard.

Pred kratkim pa so za mlo manj zahtevne uporabnike predstavili nov online produkt z naslovom Photoshop Express. Stran uporabnikom ponuja 2G prostora za shranjevanje slik. Ok, tukaj imamo še Picasso, a nam ta ponuja zgolj shranjevanje in urejanje slik v albume. Sicer lahko slike obrežemo, odstranimo rdeče učke in nastavimo barve.
Express pa nam poleg očesu prijaznega vmesnika ponuja še veliko drugih bončkov. Naj začnem s standardnimi unkicijami – obrezovanje fotk (crop), avtomatska korekcija slike (nastavitev levelov in barv), izpostavljenost (exposure), odstranjevanje rdečih oči (red eye removal), in pa saturacija (več ali manj barv – saturation).
Potem pa se začne. S funkcijo touchup lahko retuširamo fotko. Sicer ni ravno orodje za ornk retuširanje, je pa zadovoljivo za manjše popravke in nezahtevne uporabnike. Poravljanje beline (white balance) lahko nastavljamo samo s preseti, medtem ko lahko (highlights) korigiramo po želji. Fill light nam rahlo osvetli celotno fotko, a moramo paziti, da ne damo preveč, saj s tem posledično dobimo ‘noise’. Podobna zgodba je s funkcijo ’sharpen’, ki jo je treba uporabljati zelo previdno (če sploh), da si slike ne pokvarimo preveč. Soft focus spominja na funkcijo ‘blur’, a deluje na precej subtilnejši ravni.
V Expressu lahko tudi uporabljamo nekatere efekte. Pop color doda na celotno sliko barvni filter po lastni izbiri. Hue nam omogoča obarvati sliko, v nasprotju z efektom Black and white, ki nam fotko očrnobeli (izraz grem ta trenutek zaščitit). S tintom lahko spet barvamo fotko, Sketch pa da na fotko stripovski efekt. Zanimiv je še distort efekt, s katerim lahko tanjšamo ali krepimo telesne strukture.
Fotko po obdelavi shranimo in objavimo v albumu.

Express je zaenkrat še v beta fazi, tako da izdelek še ni čisto flawless. Sicer zelo pogrešam manipulacije večih fotk (da popamo več fotk skupaj), a mislim, da bo za večino uporabnikov zadeva zelo koristna in zadovoljiva.

Edit: Danes dobim novo mašinco – PC (trenutno mi je Mac še malo predrag)! Jutri report!

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

4 odgovorov na “Adobe Photoshop Xpress”

 1. Lick Kaos - 28.03.2008 ob 13:22

  freehand je šel u kurac pod adobe-om, o adobeC4D se samo šušlja, hv20 je pa baje najboljš v tem razredu, ane ?
  and nick was licked out from laos

 2. cyco - 28.03.2008 ob 13:32
  cyco

  Freehand že tkoaltko ni mel nobene prihodnosti. Itak so ga kupil v paketu in ne vem zakaj bi mogla met firma dva produkta za isti namen.
  Adobe C4D? Nein danke. Moje zaupanje ostaja pri Maxonu.
  HV20? Adobe? Dood? You licked HypnoToad?

 3. Lick Kaos - 28.03.2008 ob 14:00

  adobe lahko kupi maxon tako kot macromedio, pa bi imel adobe c4d, tvoja zvestoba gor ali dol. nekaj govoric sem otem bral na cg talk-u; nič resnega, date pomirim.

  hv20: dve objavi nazaj sem te spraševal o tvoji uporabniški izkušnji, pa namesto, da bi napisal stavek ali dva, si dal obljubo za naslednji post. zdaj vidim, da si pozabil na to. in na nicklaosa.

  hypnofrog: someday

 4. cyco - 28.03.2008 ob 14:28
  cyco

  Ah, pa saj se ne bi čudil…

  Se opravičujem, posipam s pepelom, bičam po hrbtu in si v rane vtiram sol in žvepleno kislino.
  Naslednji post, obljubim. Res. Majkemi.

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !