FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

Cenjenje kreative in kvalitete

Objavil/a cyco 4.03.2008 pod Izlivi

Ko potencialne stranke stopijo do mene sprašujoč za ceno kakršnegakoli izdelka, pa naj bo to flyer, video, animacija ali spletna stran, jih povprašam po kompleksnosti projekta in šele na podlagi razgovora podam ceno. Reakcije so različne, a veliki večini je skupno razširjanje očesnih vek in rahlo jecljanje na začetku naslednjega stavka. Pa ni problem v tem, da bi se hudo visoko cenil in si nabijal ceno v skrajnosti. Vzamem pač neko cenovno povprečje, glede na simpatičnost projekta mogoče tudi spustim ceno. A vseeno.

Ljudje enostavno ne vedo kaj vse se dogaja za končnim izdelkom. Ne poznajo delovnega procesa in si najbrž zato mislijo ‘ah, sej to pa ne more bit tolk zajeban’. Je. Fajn zajeban. Imeti moraš določeno stopnjo poznavanja orodij. Nabranega moraš imeti ogromno nekega materiala (od fontov, tekstur, efektov, pluginov…), ki si jih počasi pridobivaš. Moraš imeti smisel za estetiko. Konstantno se moraš apdejtat s trenutnimi trendi na večih področjih. In nenazadnje moraš čez pogovor ‘prebrat’ strankine želje, ji zlesti v glavo in uskladit njene želje s splošno estetiko. Ob predstavitvi izdelka pa še argumentirati svoje odločitve, kar zna bit včasih naporno. Kako boš namreč človeka, ki je presamozavesten v svoj prav, prepričal, da je font Comic sans za na smetišče in da črno-rdeča barvna kombinacija celotnega izgleda ne spada v kategorijo bio prehrane. Ampak overall, stranka ima vedno prav, saj v roki drži one privlačne lističe, ki ti ob menjavi prinesejo marikaj lepega. In če vztraja na oblikovni ogabnosti, se pač ne podpišem na izdelek.

Za tako situacijo so odgovorni tudi premnogi ljudje, ki dajo na netu skozi dva tutoriala in mislijo, da so se lansirali v svet dizajna. Taki ponavadi na hitro postavijo sajt dvema prijateljema in nato dajejo okoli ponudbe za res male pare. Kvaliteta je seveda temu primerna. In potem ni čudno, da te ljudje čukasto gledajo, ko daš od sebe ponudbo s štirimi ciframi. In potem ni čudno, da hodijo ljudje k meni in mi turijo 50€ za en ‘ultra hud flyer, tak, a veš, k ma not ful trideja’.
Ma fakof. Za tak keš tud računalnika ne prižgem več.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

2 odgovorov na “Cenjenje kreative in kvalitete”

 1. Marija - 5.03.2008 ob 15:36
  Marija

  Tako je tudi prav! Pošteno delo si zasluži pošteno plačilo. Vsi bi radi nekaj okolišl, plačal ful mal in dobil ful velik, ampak to enostavno Ni naravni zakon. Nikoli mi ni bilo žal za čevlje dat 120 eur, mi je bilo pa žal skor vedno, ko sem dala zanje 20 eur. Aja, pa Comic sans :lol: … nismo tega nehal že v gimnaziji uporabljat?!

 2. sadie007 - 6.03.2008 ob 09:44
  sadie007

  ful si seksi, k si mal hud … ej, jst bi pa en ful hud tride flajer … sej ne more bit več kt 20 evrov?

  ma ful sem navihana … lupčka!

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !