FxMedia

Home of creative stuff, weird shit and eye candies

If you’re 555, then I’m 666

Objavil/a cyco 31.01.2008 pod Poslushable stuff

8, 7, 6, 6, 6, 5, 4, 3, 2, 1…

Za poslušanje potrebuješ Flash Player.

Ob vprašanju, ki sem ga zasledil v moji najljubši reviji Smrklja – ‘kateri bend bi najbolje opisal tvojo podzavest’ ne bi prav dosti razmišljal, ampak bi kar takoj izstrelil – Slipknot. Band ima že osmo leto posebno mesto na dark strani moje krvne črpalke. Njihova glasba, pojava, nastop in Coreyev vokal še najbolje odražajo mojo perverted stran.

Pa jih poglejmo od malce bližje:
Skupina se je začela grupirati že leta 1992 v čezlužni vukojebini Des Moines (Iowa state). Končno zasedbo so zapečatili leta 1999 in okronali s prvencem ‘Slipknot’, ki je za moje pojme njihov najboljši album in prelomnica v svetu metala. Kakršnakoli primerjava s takratnimi ‘nu-metal’ bandi se mi zdi popolnoma odveč, saj so fantje s svojimi besedili in unikatnostjo zasedbe (vokal, 2 kitari, bas, 2 perkusionista, bobnar, sempler) materializirali glasbo, primerljivo z vsakonočnimi morami sociopata na robu killing spreeja. Besedila so temačna, agresivna, pljuvajoč nihilizem v obraz sodobnega materialističnega roza fluffy sveta.
Njihovi nastopi so katarza za ljudi, posiljenih iz strani neogibnih masovnih medijev, ki poneumljajo folk in jim servirajo puhlice v bling bling preobleki. Ni čudno, da se za balans in a must preživetje nekateri odločamo za take skrajnosti. Pa da ne bom preveč odblodil… Slipknot so si za javno podobo izbrali anonimnost (“It’s not about our names or faces, it’s about the music.”) in se na koncertih pojavljajo v zaporniških pajacih in hudo grotesknih maskah.

s_01.jpg s_02.jpg s_03.jpg s_04.jpg

s_11.jpg

s_05.jpg s_08.jpg s_07.jpg s_10.jpg

Vsak član skupine si je masko skiciral sam in po njihovih besedah odražajo najglobji strah vsakega posameznika. Menjajo jih z vsakim novim albumom (čeprav sem na netu našel kar precej edicij – po šest na vsakega člana, imajo pa le tri albume) in vsaka nadgradnja odraža trenutno psihično stanje posameznega člana. Zaradi medijev je identiteta članov že nekaj časa razkrita, pa tudi zaradi nemaskiranega pojavljanja nekaterih članov v drugih projektih.

Izdali so tri albume (Slipknot – 99; Iowa – 01; Vol. 3: (The Subliminal Verses) – 04). Album Mate.Feed.Kill.Repeat. je bil posnet leta 1996, a se gre za zelo neznačilen zvok in ga sam band niti ne uvršča med svoje uradne izdelke. Trenutno se pripravlja njihov četrti album, ki ga pričakujem s popolno erekcijo.
Za moje pojme, sta prva dva albuma remek delo, ki bosta na mojem plejerju (na veliko žalost cimre in sosedov) predvajana vsaj enkrat tedensko na polni jakosti. Tretji izdelek ni slab, a se vidi, da je skupina precej ‘eksperimentirala’ Na njem se tudi močno opazi kriza, ki jo je skupina prestajala od 2001-2004. Tudi Corey vokal ni to kar je včasih bil, tip se je namreč zdravil za alkoholizmom, kar je tudi razlog za zdajšnje pomanjkanje brutalnosti growlanja.

Še beseda o njihovih koncertih. Vsi live showi, ki sem si jih ogledal (žal le na zaslonu), so čista perfekcija. Corey je eden najboljših frontmanov metalskih skupin, ki zna publiko res fantastično animirati (po njem se zgeduje tudi frontman nekega znanega slovenskega banda). Tudi ostali člani benda so zelo interaktivni in na odru uprizarjajo cel show. Bobne postavijo na vrtečo hidravlično konstrukcijo in med bobnarskimi solažami Joeya dobesedno obrnejo na glavo.

Kakorkoli, Slipknot je bend, ki bi ga vsaj enkrat v življenju rad videl v živo. Pa najsi bo to le v pol ure na kakem festivalu, še raje pa na njihovem samostojnem koncertu, ki bi se odvil v parku za mojim blokom. Kickass…

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

4 odgovorov na “If you’re 555, then I’m 666”

 1. daniyel - 31.01.2008 ob 13:53
  daniyel

  Nori so :D Mi je zadnjič znanec razlagal o njihovih nastopih, neverjetno…. :D

 2. diaaa - 31.01.2008 ob 16:25
  diaaa

  Čeprav jih že nekaj časa nisem poslušala, Slipknot včasih prav pašejo – sploh zaradi Coreya, ki je res med najboljšimi vokalisti v zvrsti (jaz ga pa sploh cenim, ker dejansko ve peti, poleg tega da “growla” :D ). Pa majhen popravek glede naslova oz. Heretic Anthem: “thEn I’m 666″. Ta a in prepogosto zamenjamo ali spregledamo.

 3. diaaa - 31.01.2008 ob 16:27
  diaaa

  popravljam tudi samo sebe: ta a in e prepogosto zamenjamo… :)

 4. cyco - 31.01.2008 ob 16:59
  cyco

  Diaaa, hvala za opozorilo.
  Sicer pa ti je najbrž znan tudi bend Stone sour, v katerem Corey malce bolj umirjeno razteguje glasilke in manifestira svoje vokalne sposobnosti. Si mogoče kdaj opazila njegov vrat?

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !